Kent Ağrı
Ağrı Ovası’nda Çerezlik Ayçiçeği Hasadı: Mevsimlik İşçilerin Zorlu Mesaisi Başladı

18.09.2024 17:11

Ağrı Ovası’nda Çerezlik Ayçiçeği Hasadı: Mevsimlik İşçilerin Zorlu Mesaisi Başladı

Ağrı Ovası’nda, binlerce dönümlük alanda ekimi yapılan çerezlik ayçiçeği hasadı tüm hızıyla devam ediyor. Şanlıurfa’dan gelen mevsimlik tarım işçileri, serin iklim ve zengin su kaynaklarının sağladığı verimlilikle olgunlaşan ayçiçeklerini titizlikle topluyor.

Zengin su kaynaklarına sahip olan Ağrı Ovası’nda, devlet desteğiyle tarımsal çeşitlilik giderek artarken, çerezlik ayçiçeği üretimi de yaygınlaşıyor. Özellikle Kahramanmaraş’tan gelen çiftçiler tarafından 34 bin dekarlık bir alanda ekimi yapılan ayçiçekleri, yaz boyunca sulanıp bakımı yapılarak hasat dönemine ulaştı.

Bu yıl da Şanlıurfa’dan gelen mevsimlik işçiler, tarlaların yakınına kurdukları çadırlarda konaklayarak, ayçiçeği hasadı için sabahın erken saatlerinden itibaren mesaiye başlıyorlar. Kadın ve erkeklerden oluşan gruplar, ellerindeki oraklarla kestikleri ayçiçeklerini bir süre kurumaya bıraktıktan sonra biçerdöverlerle işlemeye devam ediyorlar. Gün boyu süren hasat işlemi sırasında, işçilerin yemekleri de aile bireyleri tarafından açık ateşte hazırlanıyor.

Yaklaşık bir ay daha sürmesi beklenen bu zorlu hasat süreci sonunda tonlarca çerezlik ay çekirdeği elde edilecek. Çekirdekler, biçerdöverlerden traktör römorklarına doldurularak brandaların üzerine seriliyor ve güneşin altında kurutuluyor. Kuruyan çekirdekler daha sonra çuvallanıp, Kahramanmaraş’ın Elbistan ilçesindeki eleme tesislerine sevk edilmek üzere tırlara yükleniyor.

Çiftçi Selim Tanrıverdi, ayçiçeği üretiminde 14. yılını geride bıraktığını belirterek, bu yıl 2 bin dekarlık bir alanda ekim yaptığını söyledi. "Üretimimiz gayet iyi ilerliyor. Hasada yeni başladık. Topladığımız ayçiçeklerini biçerdövere verip çekirdekleri kuruttuktan sonra Kahramanmaraş'a gönderiyoruz. Gerçekten zor bir meslek, adeta çocuk yetiştirmek gibi," ifadelerini kullandı.

Tanrıverdi, Ağrı’nın su kaynakları ve hava koşulları sayesinde bu ürün için oldukça uygun bir tarım alanı olduğunu da vurguladı.

Şanlıurfalı mevsimlik işçi Mustafa Kaya, 30 kişilik bir grup halinde geldiklerini ve aileleriyle birlikte çalıştıklarını anlattı. "Yazın aynı tarlalarda bir ay boyunca çapa yaptık. Sonra Malatya’da kayısıda çalıştık, ardından Şanlıurfa’da fıstık topladık. Ağrı bizim bu seneki son durağımız. Hava serin, burada bir ay daha çalışacağız. Kimseye muhtaç olmamak için emek veriyoruz," dedi.

Yıllardır tarlalarda çalıştığını belirten İslim Kaya ise "Zor ama mecburuz. Kimseye muhtaç olmadan çalışmak her şeyden daha değerli," diyerek işlerinin zorluğunu dile getirdi.

Yaklaşık 9 yıldır Türkiye'nin farklı bölgelerinde tarım işçisi olarak çalışan Ferhat Kaya ise "Ekmek peşindeyiz, çalışmaya devam ediyoruz," dedi.