02.09.2023 15:00
Doğubayazıt Hakkında Genel Bilgiler
Doğubayazıt Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Doğubayazıt, Ağrı iline bağlı yedi ilçeden biri olarak 121263 kişilik nüfusu ile il nüfusunun yaklaşık olarak üçte birlik kısmını oluşturmakta ve en büyük ilçesi olarak önümüze çıkmaktadır.
Her ne kadar Doğu Anadolu bölgesi iklimine göre daha sıcak bir iklime sahip olsa da Meteoroloji Genel Müdürlüğünün DOGUBEYAZIT adresli internet sitesinde belirtildiği üzere kışları -4.56 C derece olarak soğuk ve yazları 22.40 C derece olarak ılık geçmektedir.
Deniz seviyesinden yüksekliği 1900 metre, yüz ölçüm alanı ise 2383 kilometre karedir. İlçe sınırları içerisinde bulunan Büyük Ağrı Dağı (5,137 m), Küçükağrı Dağı (3,896 m), Kale tepe (3,196 m), Arı dağı (2,934 m), Tendürek Dağı (3,533 m), ve Göller tepe (2,643 m) dağları Doğubayazıt’ın topraklarının volkanik kayaçlardan, dağ eteklerinde bulunan ovalardan ve de dağların yüksekliklerinde bulunan yaylalardan oluşmasını sağlamıştır. Yine güney doğusunda da kendi adını taşıyan en önemli ovası bulunmaktadır.
Doğubayazıt Türkiye’nin İran ile arasında çok önemli bir ticaret noktası olan Gürbulak’a 35 kilometre mesafededir. Ağrı il merkezine ise 95 kilometre uzaklıktadır. Gürbulak sınır kapısının, yolcu giriş çıkış yoğunluğu ve ticaret amaçlı yük taşımacılığı anlamında transit geçişlerin yoğunluğu Doğubayazıt’ın her anlamda hızla gelişmesine büyük katkı sağlamaktadır.
Doğubayazıt’ın Tarihi Nedir?
Doğubayazıt ilk olarak Yukarı Bayazıt’ta kurulmuştur. Tarih sahnesinde birçok olaya konu olmuş Bayazıt’ta Persler, Romalılar, İranlılar, Araplar, Bagratlar ve Bizanslılar hüküm sürmüş ve Anadolu’nun keşfedilmeye başlandığı, Alpaslan’ın ilk batı seferi ile (1064) Selçukluların eline geçmiştir.
Timur ve Moğolların istilalarına uğrayan Bayazıt zamanla Karakoyunlu ve Akkoyunlular arasında el değiştirmiştir. Yavuz Sultan Selim’in 1514’te Çaldıran Savaşına gidişinde halk bağlılığını bildirmiş ve dönüşünde Osmanlı hâkimiyetine girmiştir. Zamanla İran baskısı görse de Kanuni Sultan Süleyman zamanında sancak olarak fethedilerek Van Beylerbeyliğine bağlı bir sancak haline getirilmiştir.
Bayazıt’a 1744 sancak beyinin merkezden atanmaya başlanmış ve en ünlü sancak beylerinden biriside İshak Paşa’dır. İshak Paşa burada 1776-1798 yılları arasında sancak beyi beyliği yapmış ve şehrin doğusundaki bir tepeyi yontma taş ile çevirterek içerisindeki İshak Paşa Camii, Saray, Hamam, Külliye medresesi ve diğer bölümleri gibi Anadolu’nun son şaheserini mimarlara yaptırmıştır. Konumu itibariyle birçok defa istilaya uğramıştır.
Ruslar, Bayazıt’ ı 1877-1878 Osmalı – Rus Harbinde ele geçirmişlerse de Berlin Anlaşması ile Osmanlı’ya bırakılmıştır. Ruslar, buradan çekilirken Van’dan gelen ve buradaki Ermenileri beraberinde götürerek Gökçegöl’ün batısında yeni kurulan şehre Navo Bayazıt (Yeni Bayazıt) adını vererek oraya yerleştirilmişlerdir. Ermeniler buradan çekildiğinde Mutasarrıflık oluşturulmuş ve Cumhuriyet ilanıyla valiliğe dönüştürülmüştür.
1927 yılında vilayet merkezi Bakanlar Kurulu Kararı ile Karaköse’ye taşınmıştır. 1934 yılında Bayazıt ilçesinin adı Doğubayazıt olarak değiştirilmiştir.
Doğubayazıt’a Nasıl Gidilir?
Doğubayazıt’ı gezmeyi planlayanlar için ilçeye en yakın havalimanları Ağrı 95 kilometre, Iğdır 57 kilometre, Van 170 kilometre, Kars 187 kilometre ve Erzurum 275 kilometre mesafede bulunan havalimanlarıdır. Bu illerin hepsinden Doğubayazıt’a düzenli şekilde gün içerisinde belirli saatlerde otobüs seferleri mevcuttur.
Sizlere önerimiz her ne kadar mesafe olarak Iğdır havalimanı daha yakın olsa da Doğubayazıt’ın Türkiye-İran transit yolu üzerinde yer aldığından kar yolu ulaşımı oldukça kolay ve elverişli olduğu için Ağrı havalimanını kullanarak Doğubayazıt’a gitmeniz.
Bu sayede hem Ağrı il merkezini transfer süresi içerisinde gezerek anı defterinize yeni satırlar ekleyebilir hem de yolculuğunuz boyunca el değmemiş doğal güzelliklere şahit olarak tarih kokan Doğubayazıt’ın doğal ve kültürel güzelliklerini keşfedecek olmanın heyecanının tadına doya doya varabilirsiniz.