Kent Ağrı

Patnos Ağrı’nın Göz Bebeği

Patnos her ne kadar küçük bir ilçe gibi görünse de toplam nüfusu ile Ağrı ilinin en büyük ilçelerinden birisidir. Ağrı ilinin Patnos ilçesinde toplam da 135 bin kişi yaşamaktadır ve Patnos ilçesinin toplam alan genişliği ise 1.420 kilometre karedir. Hali ile Patnos ilçesi Ağrı ilinin en büyük ilçesi haline gelmiştir. Patnos ilçesi verimli toprakları ile her ne kadar tarıma elverişli olsa da burada yaşayan halk genellikle hayvancılık ve hayvan ürünleri ile geçimini sağlamaktadır. Özellikle Karaman koyunu ve Karaman keçisi ile geçimini sürdüren yerli halkın burada peynir, koyunyünü ve koyun yağı ürettiği görülmektedir.  

İklim olarak mükemmel bir coğrafyaya hâkim olan Patnos, kaymakamlığın yerli halka verdiği gerekli teşviklerden sonra daha çok kümes hayvanları ve arıcılık gibi çeşitli mesleklere yönelmiştir. Elverişli topraklar sayesinde ciddi anlamda tarımcılık mesleği sürdürülebilir olsa da yerel halk sadece kendi ihtiyaçlarına ve cüzi miktarda satabileceği kadar tarım ürünü yetiştirmektedir. Tarım ürünleri arasında en popüler olanı ise şeker pancarı üretimidir.

Patnos’un Tarihi

Ülkemizin her toprağında olduğu gibi Patnos ilçesinin tarihi de çok eski zamanlara kadar dayanabilmektedir. Patnos toprakları asırlarca pek çok medeniyete ev sahipliği yapmış ve çeşitli medeniyetlerin izini hala taşımaktadır. Patnos ilçesinde asırlarca medeniyetini yaşatmış olanlar sırası ile: Urartular, Asurlular, Roma, Bizans, Selçuklular, Karakoyunlular, Osmanlılar burada derin bir medeniyet yaşatmıştır. Bölgede en çok yaşam sürdüren ise Urartulardır. Patnos tarihi eserleri incelendiği zaman buradan çıkan materyallerin pek çoğu Urartulara ait olduğu görülmektedir.

Patnos ilçesinin özellikle Birinci Dünya Savaşı sırasında Ruslar tarafından işgal edilmesi son damgayı vurmuştur. Ancak işgalden kurtarma çabalarımızın başarılı olması ile tekrardan ülkemiz topraklarına katılmıştır. Patnos ilçesi 1936 yılına kadar bir köy olarak anılmaktaydı ve resmi kayıtlarda bu şekilde kayıtlıydı. Ancak 1936 yılında yeni çıkan köy kanunu ile birlikte Patnos ili Ağrı iline bağlı bir ilçe olarak kabul edilmiş içerisinde ise 1 belde, 91 köy ve 16 mezra bulunmaktadır.

Patnos Hakkında Bilgi

Patnos ilçesine dışarıdan gelecek olanlar ve turist olarak gelecek olan kullanıcılarımız için birkaç bilgi bırakalım. Zira insanlar Patnos ilçemiz hakkında çok fazla detaya ulaşamamaktadır. Kışın tam bir gelinlik giymiş gibi olan Patnos hakkında çok daha fazla içeriğe ihtiyacımız olduğu şu günlerde umuyoruz ki bu içeriğimiz sizlere faydalı olur.

Mükemmel doğası ile tam bir cennet havasını andıran Patnos, buraya gelen turistleri ve vatandaşlarımızı şaşkına çevirebilecek bir iklime sahiptir. Bölge bitkileri özellikle kuraklığa dahi dayanıklılıkları ile bilinmektedir. Patnos ilçesindeki yeşilliğin az olmasının en büyük sebeplerinden bir tanesi yine insanoğlunun kendi işgüzarlığıdır. Ancak doğal ortamına bırakıldığı takdirde Patnos ilçesi tam bir cennet havası vermektedir.

Eğer bir gün Patnos’a gelecek olursanız gezmeniz gereken yerlerden bir tanesi Anzavur Tepesi’dir. Patnos ilçesine ortalama olarak iki kilometre uzaklıkta olup ayrıca diğer adı Kot Tepesi’dir. Bu dudak uçuklatan yapı Urartular zamanından kalmadır.

Patnos İlçesinde Tarım ve Hayvancılık

Ağrı ilinin Patnos ilçesinin özellikli geçim kaynağı tarım ve hayvancılıktır ancak hayvancılık bir nebze daha önemlidir. Tarım sürecinin zayıflamasının sebebi ürünlerin birim fiyatlarının düşük olması ve gerekli özverinin verilmemesidir. Ancak gerekli özverinin ve değerin verildiği zaman gerçek manada ülkemize tarım açısından önemli bir katkısı olacaktır.

Çünkü Patnos toprakları tarıma elverişli ve tarım faaliyetlerinin çok kolay yapılabileceği bir toprak yapısına sahiptir. Satış yapmak amacıyla tarım yapılan bahçelerde dahi üretilen ürünlerin büyük bir çoğunluğu halk pazarlarında satılmaktadır. Türkiye İç Piyasasına satılmak üzere çok az bir miktarda üretim yapılmaktadır.